Automedicație Rațională și Antibiotice

O campanie destinată publicului larg, vizând în special elevii de liceu dar și studenți ai universităților din București. În acest an, SSFB a luat parte la lupta împotriva consumul de Antibiotice alături de Asociația Colectiv GTG 3010 și Ministerul Sănătății pentru a împărți 1800 de cutii de pseudoantibiotice în marile piețe din capitală. De asemenea, am strâns 900 de chestionare de la  pacienți din farmacii cu privire la automedicația rațională și antibiotice, a căror centralizare va ajuta în următorii ani la informarea maselor cu privire la pericolele la care se expun cu date cât mai recente. De asemenea, au fost susținute și prezentări în licee pe aceleași teme.

Justificare

Pe data de 18 Noiembrie, la nivel european, se realizează campania de informare cu privire la antibiotice. Lipsa de informare şi mai ales de avertizare a pacienţilor privind importanţa realizarii a unui program și a unei educații sănătoase cu privire la apariția rezistenței bacteriene, poate să ducă la complicaţiii, suferinţe sau la cheltuieli foarte mari pentru îngrijirea pacienților.

OMS – Organizația Mondială a Sănătății solicită tuturor ţărilor să ia în calcul înăsprirea legislaţiei şi încurajarea dezvoltării unor programe educaționale adresate atât pacienților cât și personalului medical dar și studenților ce se pregătesc să devină farmaciști sau medici .

Obiective

Informarea studenților cu privire la:

 • Factorii de apariție a rezistenței bacteriilor la antibiotice
 • Mecanismele de formare a rezistenței bacteriene
 • Urmările acestor procese
 • Conștientizarea importanței farmaciștilor și a medicilor în educarea pacientului
 • Modalitățile de prevenție a apariției rezistenței bacteriene la antibiotice
 • Interesul cercetătorilor în descoperirea de noi antibiotice
Justificare

Problema majoră cu care se confruntă medicii, dar şi farmaciştii la ora actuală, o reprezintă automedicaţia pacienţilor. Pacientul (bolnavul) la primul simptom al unei boli îşi administrează singur medicamentul pe care îl consideră el că îi va face bine, evitând să ceară ajutorul unui medic sau al unui farmacist. Abia când boala se agravează, pacientul cere un consult de specialitate. Evident, în acest moment boala este mai dificil de tratat decât dacă s-ar fi intervenit în prima fază cu medicamentul adecvat.

Automedicația în sine este un sistem de tratament care are avantaje evidente, printre care:

 • instituirea farmacoterapiei în timp util după debutul simptomelor, în cazul unei suferințe minore;
 • câștig de timp și reducerea costurilor tratamentului în suferințele ușoare și trecătoare, pentru pacient, care poate avea acces la unele medicamente, fără consult medical;
 • câștig de timp pentru medic, care nu mai trebuie să acorde consultații și să prescrie medicația pentru suferințele minore – câștigul de timp fiind și în avantajul pacienților care necesită consult medical

Sistemul automedicației poate însă antrena abuzul de medicamente, cu efecte nedorite și suferință suplimentară a pacienților, atunci când automedicația nu este consiliată de către farmacist și în condițiile unei educații farmacoterapeutice insuficiente a populației.

Numărul de medicamente fără reţetă s-a dublat în ultimii 10 ani, acestea devenind tot mai accesibile publicului. Aceste decizii au favorizat proliferarea fenomenului de automedicaţie care se referă la practica de a lua medicamente din proprie initiaţivă, fără prescripţie medicală. În aceste condiţii responsabilitatea farmacistului este în creştere, fiind unicul care poate consilia şi educa pacienţii.

Obiective
 • Informarea populaţiei cu privire la clasele majore de medicamente fără reţetă.
 • Conştientizarea populaţiei în legătură cu efectele grave ce pot să apară datorită combinării întâmplătoare sau chiar administrării în mod frecvent a unor medicamente uzuale.
 • Promovarea consumului responsabil şi raţional de medicamente.
 • Inspirarea unei încrederi în farmacişti care să faciliteze o comunicare mai bună pacient-farmacist.
 • Creșterea interesului populației printr-un mod atractiv, având la bază completarea unui chestionar cu întrebări referitoare la automedicaţie şi dezbaterea răspunsurilor de către un cadru specializat.
 • Realizarea unui studiu privind „Automedicația în rândul studenților din România”.

O parte din material a fost preluat de pe http://www.fasf.ro